Op 19 april jl vond op het Albeda College aan de Rose straat te Rotterdam de aftrap plaats van van het Project  The ‘Future is Female “. Een pilot voor ongeveer 400 studenten  in 2018.

Projectleider van het Albeda College Tanja Jadnansing opende de bijeenkomst met een voorwoord in een college zaal.

Gedurende de opleiding kunnen studenten die deel kunnen nemen aan het project studiepunten verdienen. Op basis van samen op te stellen criteria binnen het les programma voert de school gesprekken met de studenten die op basis van verdiende studiepunten de mogelijkheid om aan het project deel te nemen. Er worden spelregels voor de studenten geformuleerd, die ook met de rolmodellen/mentoren wordt besproken. De bedoeling is een vliegwiel te creëren. Elk kwartaal één bijeenkomst waarin elke keer 100 unieke studenten deelnemen. Na het vierde kwartaal zijn er dus totaal 400 studenten geïnspireerd. De bijeenkomst heeft de formule van een college tour plus waarbij in het plenair programma vier topvrouwen korte colleges geven over hoe zij zijn gekomen tot hun mooie loopbaan en daarna gaan ze in kleine groepen van vijfentwintig studenten verdiepende gesprekken aan. Aan het eind van de middag wordt deze inspirerende sessie afgesloten met een netwerk high tea waar de eerste stappen worden gezet naar een net zo mooie loopbaan voor studentes.

EZVN draagt rolmodellen uit het EZVN netwerk aan. Albeda zorgt voor vaste aanspreekpunten vanuit de opleiding gedurende het project. Deze buddy kent de opleidingen én de leerlingen en fungeert als vraagbaak over de opleiding voor de rolmodellen/mentoren.

Vaste onderdelen van het project zijn uitgerold over een aantal jaar:

  • Studenten en rolmodellen ontmoeten elkaar tijdens een aantal gezamenlijke inspirerende netwerk bijeenkomsten. Het eerste deel van de bijeenkomst levert EZVN vier vrouwelijke rolmodellen als spreker. De bijeenkomsten worden vorm gegeven rondom netwerkontwikkeling en inspiratie van voorbeelden van succesvolle rolmodellen.
  • De bijeenkomsten worden afgesloten met een high tea waarbij EZVN zich committeert vanuit het Rotterdamse bedrijvennetwerk per bijeenkomst 15 bedrijven uit te nodigen. Het doel is dat de jongeren leren netwerken en de tips en tools die zij in de verdiepende sessie hebben geleerd meteen kunnen toepassen.

Bij de aftrap op 19 april jl waren uit het EZVN netwerk de volgende topvrouwen aan het woord:

  • Harriette Verwey; Voorzitter Raad van Toezicht van de EZVN
  • Bregje van Spaendonck; lid van de Raad van Toezicht van EZVN en CEO van Board+
  • Artie Debidien; EZVN Manager 2017
  • Tatjana Romanyk ; EZVN Zakenvrouw 2016

 

Mevrouw Verwey, hield de studenten een spiegel voor waarbij zij aangaf met haar VMBO diploma en een sterk doel voor ogen de top van de cardiologie wereld te hebben bereikt. Als plaatsvervangend hoofd van decardiologie afdeling van het LUMC nam zij enkele maanden geleden afscheid en kreeg bij haar afscheid van de koning een hoge onderscheiding. Zij werd benoemd tot officier in de orde van Oranje Nassau.

Tatjana Romanyk , deelde haar levensverhaal. In Twente geboren als dochter van een Oekraïense vader legde zij de weg af naar de Farmacie. Bregje van Spaendonck nam de studenten mee in het verhaal van een klein meisje dat door stevig met haar voeten rechtop in het zand te staan de Bull kon trotseren. Artie Debidien, vertelde hoe zij als jong meisje moest opbotsen tegen gaar broers en daardoor altijd de beste wilde zijn. Tijdens de workshops die volgden werd er druk gediscussieerd en volop vragen gesteld aan de topvrouwen.

Quote van Bregje na afloop:

“Het was een waar genoegen om met mijn bijdrage een klein handje te mogen helpen in deze waardevolle en van levensbelang zijnde missie van EZVN. Ik ben diep onder de indruk van de openheid, eerlijkheid en welbespraaktheid van de studenten, maar ook bezorgd over de feedback, waar schrijnend zichtbaar werd dat het vooral hun ouders, familie, vrienden zijn, die deze jonge vrouwen voorhouden dat ze hun droom niet/nooit zullen gaan waarmaken…

Ze hebben ambitie (o.a. rechter, jeugdvoogd, verpleegster, lerares, zorg gehandicapten), maar hun directe omgeving gelooft niet in hun… Heel pittig en hartverscheurend. Des te groter mijn respect voor het werk en toewijding van de leraren van het Albeda College.”

Quote van Tanja Jadnanansing, projectleider Albeda College

“Wat hebben wij genoten samen met de studenten van de inspirerende verhalen van de topvrouwen van EZVN! Het feit dat de studenten na afloop het te kort vonden zegt alles! Dank topvrouwen van EZVN dat jullie de drukke agenda geen voorrang hebben gegeven! Wij zijn echt enorm blij met jullie oprechte bijdrage aan ons streven elke Albeda Student de beste editie van zichzelf te laten worden.”

De tweede editie, gehouden op 7 juni, was ook een groot succes.
De derde editie vindt plaats op 27 september. Graag nodigen wij deelnemers aan het EZVN netwerk deze middag mee te maken en samen met de studenten de bijeenkomst met een netwerk high tea af te sluiten.