Groter dromen en de meetlat steeds hoger leggen

Er lijkt geen eind te komen aan deze lange zomer gevuld met veel zonnige dagen. In juli en augustus gebeurt er heel weinig in Nederland op zakelijk gebied. In september begint langzaam het bedrijfsleven weer op gang te komen en realiseer ik mij dat er weer zaken gedaan kunnen worden. In de September issue van onze EZVN- eZine, onze digitale nieuwsbrief die volledig in het teken van ons award gala van 10 November as staat wil ik het graag hebben over groter dromen en de meetlat steeds hoger leggen, belangrijk daarbij is gaan voor wat je wilt, maar blijf koesteren wat je hebt !

Sommige weet als beweren dat we vooral van het moment moeten genieten en moeten waarderen wat we hebben, daarmee implicerend dat voortdurend naar meer streven ongezond is en de voornaamste bron vormt van onze ontevredenheid. Anderen zeggen dat de mens gemaakt is om elke dag een klein stukje buiten zijn ‘comfortzone’ te treden en ietsje hoger te reiken – om ten slotte aan de top te komen. Ik heb lange geworsteld met dit onderwerp, op zoek naar een persoonlijke filosofie waarnaar ik mijn leven kan richten. Ik geloof dat ik het antwoord heb gevonden.

Het gaat om evenwicht, heb ik me gerealiseerd. Ik noem het mijn Mandela-evenwicht.
Nelson Mandela, een man die ik zeer bewonder zei ooit: ‘Na het beklimmen van een hoge berg merk je dat er nog veel meer bergen te beklimmen zijn. Ik heb een ogenblik uitgetrokken om te rusten, om een blik te werpen op het geweldige uitzicht om me heen en om achterom te kijken naar de afstand die ik al heb afgelegd. Langer dan een ogenblik kan ik echter niet stilstaan, want vrijheid brengt verantwoordelijkheden mee en ik durf niet te treuzelen, want mijn lange wandeling is nog niet te einde.’Volgens mij bedoelt Nelson Mandela dat het in wezen allemaal gaat om het juiste evenwicht. Geniet van het uitzicht op de plek waar u bent. Wees trots op hoe ver u bent gekomen. Wees dankbaar voor waar je bent op de reis die je leven is.. leef in het moment. Maar vergeet niet dat de gaven die je in je hebt ook grote verantwoordelijkheden meebrengen.Ik geloof dat ieder mens ‘de plicht heeft het uiterste uit zichzelf te halen.’we moeten niet op onze lauweren gaan rusten en zelfvoldaan worden. We moeten – elke dag opnieuw – de wereld ingaan en ons best doen meer voor anderen te betekenen, meer van ons potentieel te realiseren en betere bewoners van deze planeet te worden. We moeten voortdurend onze angsten tegemoet lopen en meer van ons leven maken. We moeten constant voor hoger gaan en onze creatieve talenten gebruiken om meer te doen, te zijn en te zien. Dee stuwkracht om meer uit onszelf te halen is denk ik vastgelegd in ons DNA en wie dit ontkent, ontkent de menselijke natuur.Realiseer je elke dag dat deze wereld werd opgebouwd door mensen die niet helemaal tevreden waren met de manier waarop de dingen gingen en die wisten dat ze meer konden..En ja, wanneer we groter dromen en onze persoonlijke lat hoger leggen, zullen we enige ontevredenheid veroorzaken. Maar realiseer je dat deze wereld werd opgebouwd door mensen die niet helmaal tevreden waren met de manier waarop de dingen gingen en die wisten dat ze meer konden. ‘toon me iemand die volkomen tevreden is, dan toon ik je een mislukkeling, ’ zei Thomas Edison. Tegenwoordig is dat niet politiek correct, ik weet het. Maar ik denk dat hij gelijk had. De grootsten onder ons waren niet tevreden met de manier waarop de dingen gingen. Denk aan Gandhi. Denk aan moeder Teresa. Denk aan aartsbisschop Desmond Tutu. Denk aan Bill Gates. Denk aan Einstein Denk aan Mandela.
Koester dus wat je hebt. En ga dan voor wat je wilt. Geniet van de beklimming van de berg, maar wend nooit je ogen af van de top.
Maritza Russel
Bestuurder EZVN