Eén van de genomineerden voor de EZVN Ondernemer 2018 Award. Ondanks dat ze nog studeerde, zette ze op haar 21ste haar onderneming Ifoulki op. Ifoulki betekent in het Berbers ‘mooi’.

Maak kennis met

Wie ben je en wat maakt jouw anders?

Iman (24) is de oudste dochter van een gemixt Arabisch huwelijk met een Marokkaanse moeder en een Egyptische vader. Als eerste kind ben je vaak nog een experiment, verschillende opvoedstijlen worden op je uitgeprobeerd en niet alles gaat daarom even soepel als bij het 2e kind. Daarbij kwam bij dat op 3-jarige leeftijd haar ouders uit elkaar gingen waardoor Iman samen met haar zusje door een alleenstaande moeder werd opgevoed. Opgevoed worden door een alleenstaande moeder, die door allerlei tegenslagen in het leven bewust of onbewust gestopt is met haar persoonlijke ontwikkeling, is als oudste dochter niet altijd makkelijk geweest. Voor haar moeder was een taalbarrière en een matige maatschappelijk participatie daarom een logisch gevolg. Imans perceptie op de wereld week daarom sterk af in vergelijking met die van haar moeder. 

Op hele jonge leeftijd werd Iman al veel duidelijk. Wilde zij verandering in haar leven dan moest ze daar zelf actie voor ondernemen. Jezelf kunnen motiveren en inspireren om het onhaalbare te bereiken werd Imans sterkst eigenschap. Ook jezelf kunnen verzetten tegen een hopeloze situatie waar je in zit is niet een eigenschap die iemand op een relatief jonge leeftijd bezit. Het botsen van de werelden buitenhuis en binnenhuis op vroege leeftijd heeft een heel groot invloed gehad op de persoon die Iman vandaag de dag is. 

Risico’s durven nemen, outside the box denken en groot durven dromen zijn slechts een paar eigenschappen uit de unieke mix van eigenschappen die Iman op jonge leeftijd in bezit kreeg. Bij veel etnische leeftijdsgenoten, vooral meisjes, wordt vanuit de opvoeding vaak meegegeven dat je zo min mogelijk risico’s moet nemen. En zodra je eenmaal toch je eigen zin gaat, dan wordt er eerst modder op je gestrooid omdat jouw keuzes afwijken van de norm en daarna wordt er geprobeerd om jou zodanig te demotiveren dat je zelf maar stopt met het doen wat je wilde doen. Ook Iman heeft het daar mee te doen gehad en vooral de inspanning die zij moest leveren om haarzelf even gemotiveerd en geïnspireerd te houden, ondanks de actieve inspanning om haar te demotiveren van haar keuzes, heeft haar gemaakt wie ze vandaag de dag is, Iemand die keuzes durft te maken.   

Waarom zijn er zo weinig jonge etnische ondernemers in Nederland?

De invloed die de generatie boven ons heeft op onze keuzes zijn groter dan bij niet etnische leeftijdsgenoten, denk ik. Als ik mezelf als voorbeeld gebruik om deze vraag te beantwoorden kom ik op hetzelfde antwoord. Mijn moeder was het niet eens met mijn beslissing om tijdens mijn hbo-studie een onderneming te starten. Ze zei ‘Ga eerst je school afmaken en begin daarna een onderneming’. Ze heeft mij altijd mee gegeven dat studeren ontzettend belangrijk is.  ‘De roze toekomst die ik niet heb kunnen bereiken moet jij maar bereiken’, is een quote van haar die ik bijna dagelijks aan heb moeten horen. 

Mijn moeder en ik waren door mentaliteitsverschillen het vaak niet eens met elkaar waardoor er op een gegeven moment een ongezonde relatie ontstond waardoor zelfs mijn gezondheid erop achteruitging. Toen ik 23 werd zat ik er mentaal echt doorheen. Ik kreeg niet het support die ik nodig had, daarentegen botste elke keuze die ik voor mezelf maakte met de visie van mijn moeder. Ik kon dit allemaal metaal niet meer dragen en heb ik de keuze gemaakt om uit het ouderlijk huis te vertrekken. Op 23-jarige leeftijd kwam ik terecht op straat en werd ik dakloos. Gelukkig werd ik met open armen ontvangen door mijn vriendin Sharon en kreeg ik haar huissleutels en mocht ik tijdelijk bij haar blijven logeren. Zo heb ik aantal maanden van een tijdelijke woonplek naar een andere tijdelijke woonplek moeten verhuizen. In de tussentijd ging mijn opleiding en het ondernemen door en bleef ik in de tussentijd als een gek reageren op woningen totdat ik mijn studiowoning in Rotterdam had gevonden. Ik moest op dat moment keuzes maken waardoor ik mijn tijd op school moest opofferen om keihard te werken om alles te kunnen bekostigen.  Mijn moeder sprak ik een halfjaar niet. Een Arabisch meisje dat op haar 23e ongetrouwd het huis uit gaat is een no go en word zelfs als taboe bestempeld binnen onze cultuur. Het was voor mij een lastige periode maar ik sleepte mij er doorheen door mezelf te blijven motiveren, inspireren en door sterk te blijven.  Om de vraag te beantwoorden denk ik dat de belangrijkste factor het verschil is in de kijk op de wereld. Een taalbarrière dat gepaard gaat met een matige maatschappelijke participatie in combinatie met een opvoeding waar risico’s nemen uit den boze is, zorgt er denk ik voor dat ondernemerschap voor etnische jongeren niet zo snel een logische keuze is tijdens je studie. 

Wat maakt volgens jou een succesvolle zakenvrouw?

Een goede portie standvastigheid, een paar eetlepels koppigheid en kunnen vertrouwen op jezelf zijn een paar voorbeelden van kenmerken die een succesvolle zakenvrouw sowieso in bezit moet hebben. Een partner die begrip voor je heeft en achter je keuzes staat en zich vooral niet gaat mengen in jouw keuzes maakt het leven ook een stuk makkelijker. Blijf geloven in jezelf en in je eigen visie, want als jij er niet in geloofd dan kan je er niet van uitgaan dat een ander dat wel doet. Durf risico’s te nemen, want “high risk high reward” geldt echt in het leven. 

Hoe ga jij de wereld veranderen?

Ik wil vooral de jeugd motiveren om risico’s te durven nemen. Risico’s nemen moet je vooral doen zolang je je nog fouten kan permitteren. Een financieel risico kan je moeilijk nemen als je getrouwd bent en voor een gezin moet zorgen. Risico’s moet je vooral nemen als je nog jong ben. Als ik nu een maand niets te eten heb dan kom ik de maand wel rond door een beetje creatief om te gaan met mijn spaargeld. Durf te falen, want succes is de weerspiegeling van het doorzettingsvermogen die je hebt getoond na al het falen. 

Waar haal jij inspiratie uit?

Als jong meisje nam mijn moeder mij tijdens de zomervakanties altijd mee naar Marokko. Mijn oma was in die tijd gespecialiseerd in de productie van arganolie en als jong meisje was ik vaak aanwezig bij dat proces. Door haar ben ik geïnspireerd om mijn bedrijf, Ifoulki, op te zetten. Mijn familie woont inmiddels al jaren in Casablanca maar oorspronkelijk komt mijn oma uit Essaouira, een vissersstad aan de Atlantische oceaan. We bezochten vaak de lokale vrouwencoöperaties in Essaouira waar de arganolie geproduceerd wordt door de berber vrouwen. Ik raakte hierdoor geïnspireerd en wilde graag wat voor de locals betekenen en tegelijkertijd wilde ik het vermarkten van arganolie anders aanpakken. Arganolie wordt ook wel ‘het vloeibare goud van Marokko’ genoemd. Ik keek naar de huidige Arganolie aanbieders en ik vond geen enkele merk die die uitspraak eer aan deed. Ik zag de marketing van mijn schoonheidsproduct al meteen voor me. Het moest een luxe uitstraling hebben en van premium kwaliteit zijn. De merknaam ‘Ifoulki’ betekend “mooi” in het berbers ik heb voor deze benaming gekozen omdat elke vrouw mooi is en de arganolie haar nog mooier zal maken dan dat ze al is.