Winnares EZVN Zakenvrouw 2018
Gisteren vond in Rotterdam voor de 15e keer het EZVN verkiezingsgala Etnische Zakenvrouw Awards plaats. Soaud El Markhous, directeur en mede-eigenaar van bouwbedrijf De Combi uit Amsterdam, sleepte de titel ‘Etnische Zakenvrouw 2018’ in de wacht. De voorzitter van VNO-NCW, Hans de Boer reikte de award aan haar uit. Volgens de vakjury, is de winnares een onderneemster die niet de makkelijkste ladder heeft beklommen. Met een ongelooflijk doorzettingsvermogen en natuurlijk ook het talent om te leren en zichzelf steeds verder te ontwikkelen heeft Souad El Markhous zich in een wereld van over het algemeen “stoere mannen” buitengewoon onderscheidend ontwikkeld. Haar persoonlijkheid en gedegen en zelfontwikkelde professionaliteit zorgden ervoor dat mede onder haar leiding een zieltogende onderneming in economisch barre omstandigheden kon worden omgebogen tot een succesvol winstgevend bedrijf.
De Etnische Zakenvrouwen Awards worden elk jaar uitgereikt aan topondernemers en -managers die met hun indrukwekkende loopbaan een rolmodel en inspiratiebron zijn voor vele opkomende talenten.
Maritza Russel, bestuursvoorzitter en oprichter van EZVN: “De loopbaan van Souad is een waar succesverhaal. En dat geeft anderen een enorme boost aan motivatie. Vooral haar doorzettingsvermogen is bewonderenswaardig. Souad is een echt rolmodel en dat wordt door haar overwinning extra versterkt.”
Souad El Markhous – Etnische Zakenvrouw 2018
El Markhous ’s reactie op de award: “ Ik wil een rolmodel zijn voor andere vrouwen, laten zien dat als je iets echt heel graag wilt, en als je er dan keihard voor werkt, dat je je droom ook echt kunt realiseren.
Souad El Markhous is op 19-jarige leeftijd bij bouwbedrijf De Combi begonnen als schoonmaakster. Nu, 27 jaar later, is ze er directeur en mede-eigenaar. De weg naar de top werd zowel privé als zakelijk gekenmerkt door een niet aflatende tegenwind. Het begint al als Souad besluit tegen de wil van haar vader stiekem, te vertrekken naar Nederland. De kennismaking met Nederland verloopt anders dan verwacht. Want ook in Nederland worden Souad’s ambities al snel de kop ingedrukt. Haar familie in Nederland verbood haar iedere vorm van onderwijs. Meedraaien in het huishouden en werken, dat mocht ze wel. Haar vader kon niet begrijpen dat Souad naar Nederland was gevlucht, om te eindigen als schoonmaakster. Hij zag niet in dat zij ergens moest beginnen om haar droom waar te maken. De directeur van het bouwbedrijf zag echter Souad’s verborgen capaciteiten en besloot haar te helpen met onderwijs. Hij stuurde haar naar taalles en liet haar 1 dag per week als telefoniste meedraaien. Twee jaar, en een paar cursussen verder, promoveerde Souad tot administratief medewerkster. Dit deed zij 15 jaar waarna zij promoveerde tot hoofdboekhoudster. In de crisis in 2014 ging het bouwbedrijf De Combi failliet maar Souad besloot het onmogelijke mogelijk te maken. Met bloed, zweet, tranen en een flinke lening lukt het haar met een zakenpartner het bedrijf over te nemen en door te starten. Anno 2018 draait het bedrijf een fantastische winstgevende omzet en staat er een ruim eigen vermogen op de balans.
De awards van 2018
De award uitreiking kent drie categorieën, te weten de categorie ‘Zakenvrouw van het Jaar’, Manager van het Jaar’ en de ‘Ondernemersprijs’.
Dit zijn genomineerden per categorie en de uiteindelijke winnaars:
Categorie Zakenvrouw
Souad El Markhous – directeur en mede eigenaresse van Bouwbedrijf De Combi, gevestigd te Amsterdam. (winnaar in deze categorie)
Rischma Madho- directeur eigenaar van Antyesthi uitvaartzorg, Medina Uitvaartzorg, Uitvaartonderneming Onze Zorg & Rouwcentrum Onze Zorg, gevestigd te Den Haag.
Categorie Managers
Snezana Zivcevska-Stalpers – Project Manager bij IBM Global Business Services, Netherlands.
Bilge Evin- projectmanager bij de gemeente Haarlemmermeer.
Nüvit Kibaroglu-Adigüzel- hoofd training bij Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) . (winnaar in deze categorie)
Ondernemersprijs
Iman Hassan– Founder van Ifoulki Argan Oil, gevestigd in Rotterdam.
Naima Amdaouech- oprichter en eigenaar van Punch! Club Nederland, gevestigd in Almere. Zeynep Dag- eigenaar en creatief directeur Alzúarr, gevestigd te Eindhoven. (winnaar in deze categorie)
Over EZVN
In 2004 richtte Maritza Russel, bestuursvoorzitter Etnische Zakenvrouwen Nederland, EZVN op. Om professionals een podium te geven hun ervaring en succes in het zakenleven te delen en daarmee andere talenten met diverse culturele achtergronden te motiveren hún doel te behalen. Er zijn in Nederland veel zakenvrouwen die mede door hun culturele achtergrond een schat aan kennis en vaardigheden hebben. Daarmee leveren zij een grote bijdrage aan de economie. Hun zichtbaarheid werkt heel inspirerend voor andere professionals met de kwaliteit en ambitie om de top te bereiken. De verkiezing is één van de evenementen die EZVN jaarlijks inzet om vrouwelijke topondernemers en -managers een podium te geven. Naast de verkiezing organiseert EZVN als netwerk van meer dan 1000 zakenvrouwen jaarlijks verschillende netwerkbijeenkomsten en mentorgesprekken voor talentvolle ondernemers, studenten en managers. Het grote netwerk van zakenvrouwen dient dan als vraagbaak, adviesorgaan en vooral inspiratiebron. Om mee te denken over inclusie van professionals met een andere culturele achtergrond, gaat EZVN bovendien in gesprek met het bedrijfsleven, ministeries en bijvoorbeeld VNO-NCW. Samen met deze organisaties bevordert EZVN diversiteit en ontplooiing van talenten.